nieuwsbrief Permatuin UJES #3

Nieuwsbrief#3_2

(foto: detail tuinboon)

Datum: 28 maart 2017

Afgelopen zaterdag was onze tweede samenwerkdag, hier volgt een kort verslag…

Marjolein en Robert (de tuinders van UJES) zijn vanmorgen allebei aanwezig, zo kunnen we veel vragen stellen, leuk!

Robert zorgde op deze dag voor een inleiding. We kregen uitleg over de opbouw van een Permatuin; het dichtst bij je huis (in onze tuin vanuit het restaurant) komen die planten die je het vaakst nodig hebt of waar je vaak komt om de planten te verzorgen. Vooraan komen dan de kruiden. In de ring daarachter de bladgroenten, daarachter de wortel- en knolgewassen en zo verder tot achterin de bessenstruiken en als laatste de appelboom.

Ook kijk je waar de zon vandaan komt en zorg je er voor dat de planten niet in elkaars schaduw komen te staan. Ook zo gezien is het erg praktisch dat de (hoge) appelboom helemaal achteraan staat.

Het grote kippenhok is (gedeeltelijk) gearriveerd. We kunnen de plaats bepalen en ‘m opzetten. Er volgt nog een tweede gedeelte kippenhok, dit wordt dan tegen het eerste stuk gezet zodat er één grote ren ontstaat. Robert heeft twee boeken met informatie over kippen bij ons achter gelaten 🙂

Er zijn twee balen om de bodem te mulchen; een baal gehakt koolzaadstro en een baal gehakt vlas. We gaan ze beiden gebruiken en kijken dan welke het beste resultaat geeft. De balen staan nu weer binnen in de kas, naast het gereedschap in de ‘bak’. Hier is een hoekje voor ons gereserveerd en kunnen we steeds planten vinden die de tuin in mogen.

Om te planten vandaag; – bosaardbeien, deze komen in de eerste ring, rondom de bessenstruiken en mulchen met koolzaadstro (gebeurd) – lavendel en kruidenplanten, buiten de zevende ring, de driehoek die inmiddels in vakken is verdeeld (gebeurd) – rode bietjes, zijn geplant in de zesde ring (wortel- en knolgewas) en mulchen met vlas (gebeurd) – uitjes, deze zijn ook geplant in de zesde ring met een rij-afstand van 50 cm zodat daartussen zomerwortel gezaaid kan worden (goede combi, tegen beestjes) en mulchen met … (gebeurd, maar er zijn nog meer uitjes, deze kunnen nog geplant worden!) – rabarber, in de vijfde of zesde (?) ring, mulchen met lang stro (gebeurd) – vrouwenmantel voor de laurierstruiken (gebeurd) – zeekool planten en mulchen (gebeurd) – koolrabi, nog niet gezien… maar kan ook in de zesde ring

Er komt nog: – kruipend zenegroen voor onder de appelboom, goede bodembedekker – absint-alsem, ook voor onder de appelboom, goed tegen luizen – tuinbonen, de stokken zijn al geplaatst naast het kippenhok in de zevende ring – zomerwortel.

Ook willen we nog plaats maken voor een composthoop… waar?

Als het tweede gedeelte van het kippenhok geplaatst is dan kan daar omheen geplant worden: – artisjokken – vlierbessen (van achter het terrein) – en andere bessen..

De eerstvolgende samenwerkdag is zaterdag 15 april. We starten om 10.00 in het Wollefoppenpark in Zevenkamp. Verzamelen bij de bijenstal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s