nieuwsbrief Permatuin UJES #5

bijenstal

(foto: bijenstal UJES)

Datum: 5 mei 2017

Het is al weer een maand geleden dat de vorige nieuwsbrief verzonden is. Intussen zijn we op excursie geweest en is er in onze tuin een hoop werk verzet. De eerstvolgende samenwerkdag is zaterdag 13 mei. Op deze dag organiseert UJES de Moestuin(vrij)markt, dus zal het gezellig druk zijn! Van 11.00 tot 16.00 uur is er van alles te koop en te beleven.

Vragen over compost kun je kwijt bij Compostdoker Caroline de Vlaam (compostclubNL@facebook). Meer info over deze dag: http://www.uitjeeigenstad.nl/activiteiten/moestuinvrijmarkt

Het kippenhok is bijna klaar, op de afvinklijst staan nog: – de stok (in het nachthok) afronden – waterbak – dakgoot – gaas vastzetten met krammen (deze zijn zojuist aangeschaft) – zaagsel voor het nachtverblijf – bak op de juiste plaats. Rest ons nog het ‘kippen-voer-rooster’…

Werkzaamheden op/in de tuin: er is nog het een en ander te zaaien, je vindt het in de sigarenkistjes in de blauwe keet, het zaaischema ligt er bij. Graag aantekeningen maken in het logboek en op de plattegrond. Windscherm maken van wilgentenen. Dit komt richting ingang aan de dijkkant. Daarlangs kan groot Kaasjeskruid gezaaid en Zonnebloemen. Een composthoop opzetten. Ergens bij de rails. Omdat dit lager ligt wellicht een pallet gebruiken als ondergrond?

Dan nog een leuke suggestie van Marjolein: “De drie gezusters”. Een stukje hierover van de website dekleineprairie.nl: De indiaanse moestuin is een moestuin volgens het principe van de drie gezusters. De drie ‘gezusters’ zijn onafscheidelijk. Zij helpen elkaar. ‘Zij’ zijn maïs, bonen en pompoenen. De maïs vormt de steun voor de bonen en beschutting voor de pompoenen. De bonen verschaffen stikstof voor de volgende generatie maïsplanten. Ook houden ze de maïs op haar plek bij hevige wind. De pompoenen bedekken de grond als een levende mulchlaag. Daarmee gaan ze verdamping van vocht en groei van onkruid tegen. De prikkelige ranken zijn onaantrekkelijk voor dieren die uit zijn op de maïs en/of de bonen.

De techniek van de drie gezusters werd in heel Amerika door ‘native Americans’ gebruikt. In het zuidwesten werd er nog een vierde ‘zuster’ bij geplant: bijvoorbeeld de zonnebloem. Deze trok bijen en andere insecten aan die de bestuiving van de andere drie bevorderde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s